Ruokakulttuurialueena: Helsinki!



Suomalainen ruokakulttuuri kehittyy ja uudistuu jatkuvasti, mutta silti tietyt perinteet ovat säilyneet vuodesta toiseen. Olen kotoisin Helsingistä, jossa perinteinen ruokakulttuuri on ollut aina törmäyskurssilla uusien tuulien kanssa. Läheiset suhteet Varsinais- Suomeen, Hämeeseen ja Etelä-Karjalaan ovat muokanneet suuresti ruokatottumuksia Uudellamaalla. Tämän lisäksi muuttovirta niin muualta Suomesta kuin ulkomailta on tuonut tullessaan uusia erilaisia vaikutteita. Helsingistä onkin vaikea löytää omia perinneruokia. Uudellamaalla ruokakulttuuri kehittyi kartanoiden ja niiden kasvitarhojen kautta. 

Suomenlinnan rakentaminen sekä varuskuntien sosiaalinen elämä tekivät Helsingin ruokakulttuurista monipuolisempaa ja kansainvälisempää. Ei tule myöskään unohtaa jo vuodesta 1743 järjestettyjä silakkamarkkinoita, jotka ovat muuttuneet alkuperäisestä tarkoituksestaan ruuanhakumatkasta nykypäiväiseksi suureksi yleisötapahtumaksi. Vuosisatojen saatteessa Helsingin ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita Ruotsista, Venäjältä ja myös klassisesta ranskalaisesta keittiöstä. 

Viime kesän Flow-fetareilla.
Nykyään Helsingin ruokakulttuuri on eloisaa, monipuolista ja aitoa, kuitenkin perinteitä unohtamatta. Mielestäni Helsingissä on tilaa niin innovatiivisille uusille ravintoloille ja ruokakulttuurille kuin myös perinteisemmille paikoille. Lähiruoka, luomu ja kasvisruoka ovatkin jatkuvasti kannatustaan kasvattavia trendejä Helsingissä. Kaupungista löytyy niin Michelin-tason ravintoloita, rentoja pop -up ravintoloita sekä useita ruokatapahtumia. 

Itselle tärkeistä ruokaperinteistä Helsingissä ensimmäisenä tulee mieleen silakkamarkkinat sekä vappupäivän brunssi Kaivopuistossa, joihin osallistunkin joka vuosi. Kaupungissa olevista ruokatapahtumista voisikin mainita omia suosikkejani: aina yhtä valloittava ravintolapäivä, Street food Carneval sekä maailma kylässä festivaali, niin ja flowkin ansaitsee maininnan erinomaisesta ruokatarjonnasta. Kaikissa näissä tapahtumissa tapaa monikulttuurisuutta, hyvää fiilistä ja ennen kaikkea erinomaista ja kohtuuhintaista ruokaa.
                                                                                     
Ravintolapäivän "ravintolamme" muutaman vuoden takaa.
Olen osallistunut vuosittain ravintolapäivään asiakkaana, mutta olen myös toiminut kavereideni kanssa useasti ”ravintoloitsijan” roolissa. Mielestäni tämä tapahtuma on kaikkein mielenkiintoisin sen rennon ilmapiirin sekä sen vapaamuotoisen järjestämisen vuoksi. Tapahtuman takana ei ole isoa yritystä tai monimutkaista byrokratiaa. Koko tapahtuma on järjestetty sen ympärille, että kuka vaan voi toimia päivän ajan ravintoloitsijana ja toteuttaa omaa ruokaunelmaansa. Olen ruokaillut ravintolapäivinä niin puistoissa, meren rannalla grillibileissä kuin illallisilla järjestäjän omassa asunnossa. Juuri tällaisen omaperäisyys tekee ravintolapäivästä Wow-kokemuksen, jota tulisi mielestäni markkinoida enemmän ulkomaalaisille turisteille, jotka janoavat aitoja tapahtumia ja kanssakäymistä paikallisten kanssa.

Ravintolapäivän antia, ylikypsää possua aasialaisittain.
Mielestäni Helsingin ruokakulttuuri on juuri nyt suuressa nosteessa ja ruoasta kohistaan positiivisesti runsaasti. Samanaikaisesti kaupunkiin mahtuu uusia vegaanisia ravintoloita kuten OmNam ja SoiSoi, ruoan toimitusappeja kuten Foodora ja Wolt kuin suomalaista ruokakulttuuria kunnioittava finedining ravintola Finnjävel. Kaiken tämän keskellä kaupunki on täynnä kahviloita, bistroja, oluthuoneita, lounaspaikkoja ja vaikka mitä muuta. Helsinki on monipuolinen ja omaleimainen ruokakaupunki josta olisi syytä olla ylpeä!





Lähteet ja mielenkiintoisia nettisivuja sekä artikkeleita asiaan liittyen:








Kommentit

Suositut tekstit