Ruokakulttuurialueena: Helsinki!
Suomalainen ruokakulttuuri kehittyy ja uudistuu
jatkuvasti, mutta silti tietyt perinteet ovat säilyneet vuodesta toiseen. Olen
kotoisin Helsingistä, jossa perinteinen ruokakulttuuri on ollut aina
törmäyskurssilla uusien tuulien kanssa. Läheiset suhteet Varsinais- Suomeen,
Hämeeseen ja Etelä-Karjalaan ovat muokanneet suuresti ruokatottumuksia
Uudellamaalla. Tämän lisäksi muuttovirta niin muualta Suomesta kuin ulkomailta
on tuonut tullessaan uusia erilaisia vaikutteita. Helsingistä onkin vaikea
löytää omia perinneruokia. Uudellamaalla ruokakulttuuri kehittyi kartanoiden ja
niiden kasvitarhojen kautta.
Suomenlinnan rakentaminen sekä varuskuntien
sosiaalinen elämä tekivät Helsingin ruokakulttuurista monipuolisempaa ja
kansainvälisempää. Ei tule myöskään unohtaa jo vuodesta 1743 järjestettyjä
silakkamarkkinoita, jotka ovat muuttuneet alkuperäisestä tarkoituksestaan
ruuanhakumatkasta nykypäiväiseksi suureksi yleisötapahtumaksi. Vuosisatojen
saatteessa Helsingin ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita Ruotsista,
Venäjältä ja myös klassisesta ranskalaisesta keittiöstä.
Viime kesän Flow-fetareilla. |
Nykyään Helsingin ruokakulttuuri on eloisaa,
monipuolista ja aitoa, kuitenkin perinteitä unohtamatta. Mielestäni Helsingissä
on tilaa niin innovatiivisille uusille ravintoloille ja ruokakulttuurille kuin
myös perinteisemmille paikoille. Lähiruoka, luomu ja kasvisruoka ovatkin
jatkuvasti kannatustaan kasvattavia trendejä Helsingissä. Kaupungista löytyy
niin Michelin-tason ravintoloita, rentoja pop -up ravintoloita sekä useita
ruokatapahtumia.
Itselle tärkeistä ruokaperinteistä Helsingissä
ensimmäisenä tulee mieleen silakkamarkkinat sekä vappupäivän brunssi Kaivopuistossa,
joihin osallistunkin joka vuosi. Kaupungissa olevista ruokatapahtumista
voisikin mainita omia suosikkejani: aina yhtä valloittava ravintolapäivä, Street
food Carneval sekä maailma kylässä festivaali, niin ja flowkin ansaitsee
maininnan erinomaisesta ruokatarjonnasta. Kaikissa näissä tapahtumissa tapaa
monikulttuurisuutta, hyvää fiilistä ja ennen kaikkea erinomaista ja
kohtuuhintaista ruokaa.
Ravintolapäivän "ravintolamme" muutaman vuoden takaa. |
Olen osallistunut vuosittain ravintolapäivään
asiakkaana, mutta olen myös toiminut kavereideni kanssa useasti
”ravintoloitsijan” roolissa. Mielestäni tämä tapahtuma on kaikkein
mielenkiintoisin sen rennon ilmapiirin sekä sen vapaamuotoisen järjestämisen
vuoksi. Tapahtuman takana ei ole isoa yritystä tai monimutkaista byrokratiaa.
Koko tapahtuma on järjestetty sen ympärille, että kuka vaan voi toimia päivän
ajan ravintoloitsijana ja toteuttaa omaa ruokaunelmaansa. Olen ruokaillut
ravintolapäivinä niin puistoissa, meren rannalla grillibileissä kuin
illallisilla järjestäjän omassa asunnossa. Juuri tällaisen omaperäisyys tekee
ravintolapäivästä Wow-kokemuksen, jota tulisi mielestäni markkinoida enemmän
ulkomaalaisille turisteille, jotka janoavat aitoja tapahtumia ja kanssakäymistä
paikallisten kanssa.
Ravintolapäivän antia, ylikypsää possua aasialaisittain. |
Mielestäni Helsingin ruokakulttuuri on juuri nyt
suuressa nosteessa ja ruoasta kohistaan positiivisesti runsaasti.
Samanaikaisesti kaupunkiin mahtuu uusia vegaanisia ravintoloita kuten OmNam ja
SoiSoi, ruoan toimitusappeja kuten Foodora ja Wolt kuin suomalaista
ruokakulttuuria kunnioittava finedining ravintola Finnjävel. Kaiken tämän
keskellä kaupunki on täynnä kahviloita, bistroja, oluthuoneita, lounaspaikkoja
ja vaikka mitä muuta. Helsinki on monipuolinen ja omaleimainen ruokakaupunki
josta olisi syytä olla ylpeä!
Lähteet ja mielenkiintoisia nettisivuja sekä artikkeleita asiaan
liittyen:
Kommentit
Lähetä kommentti