Ajatuksia ruokadiplomatiasta ja Suomi 100 -vuotta hankkeesta
Yksi parhaimpia puolia Haaga-Heliassa opiskelussa on koulun
läheinen suhde työelämään. Opiskelu on työelämälähtöistä ja saamme usein
osallistua erilaisiin alan ammattilaisten luentoihin ja puheenvuoroihin.
Muutama viikko sitten koululla kävi puhumassa Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi
sekä keittiömestari Kim Palhus. Luennolla käsiteltiin ruokadiplomatiaa,
suomalaista ruokakulttuuria sekä Suomi 100 -hanketta ja sen näkyvyyttä
ruokatuotteissa.
Puheenvuoron aloitti Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka
Huhtaniemi, joka kertoi aluksi hyvin mielenkiintoisesta urastaan Suomen
suurlähettiläänä eri maiden kohteissa. Huhtaniemi piti puheessaan koko ajan
mukana ruoan sekä ruokailun ja kertoi sen kautta omia kokemuksiaan ja
ajatuksiaan suurlähettilään urastaan. Huhtaniemen mukaan esimerkiksi kesken
neuvottelujen tai vierailujen ruokailu on se hetki, kun tilanne rauhoitetaan ja
keskustellaan ihminen ihmiselle, tasa-arvoisena ja unohdetaan käsillä olevat
välillä vaikeatkin työasiat. Ruoan ja juoman ääressä asioista puhutaan
vapautuneesti ja tutustutaan vieraisiin syvällisemmin. Tarjottava ruoka luo
myös vieraille maamielikuvia Suomesta, ruoan ympärille on yleensä luotu tarina
ja suurlähettiläs osaa kertoa myös ruoasta, raaka-aineista ja valmistuksesta
ainakin pintapuolisesti vieraille. Kerrotuilla tarinoilla luodaan mielikuvia
Suomesta ruokamaana, edistetään suomalaisen ruokakulttuurin tunnettavuutta ja
sen kautta saattaapa jokunen vieras saada innostuksen matkustaa Suomeen.
Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi. |
Ruoka merkitseekin suurlähetystöissä paljon enemmän kuin
vatsan täytettä, ruoan kautta osoitetaan kunnioitusta ja arvostusta. Ruoka on
myös merkittävä tapa jäädä vieraiden mieliin sekä erottautua joukosta ja luoda positiivisia
muistikuvia. Toki pitää myös ottaa aina huomioon vierailijakunta,
ruokarajoitteet ja tilaisuuden luonne. Myöskään suomalaisia perinneruokia ei
kannata esitellä sellaisenaan, vaan menu kokonaisuuksissa tulee löytää
tasapaino kansainvälisyydessä sekä suomalaisuudessa. Suomalaisuus saa näkyä ja
tuntua, mutta hienovaraisesti.
Huhtaniemen mukaan hyvä kokki ja keittiömestari on erityisen
tärkeitä suurlähettilään työssä. Viikottain järjestettäviä tapahtumia on 2-3,
jonka lisäksi päivittäiset suurlähetyksen henkilökunnan ruokailut. Suurlähetystöissä
järjestetään tapahtumia virallisista illallisista, työlounaisiin ja cocktail
-tilaisuuksiin. Menu-kokonaisuudet ja tarjottavat tuotteet suunnitellaan
yhdessä keittiömestarin ja suurlähettilään kanssa, mietitään kustannukset ja
tilaisuuden luonne ja näihin sopivat tarjottavat. Keittiöllä on vetovastuu
ruokailusta ja sen järjestämisestä suunnitellun mukaisesti, sen sijaan suurlähettiläs
järjestää ohjelman ja oheispalvelut tapahtumaan. Toimiva yhteistyö onkin
elinehto onnistuneiden tapahtumien järjestämisessä.
Seuraavaksi keittiömestari Kim Palhus kertoi omasta
vaiherikkaasta urastaan Moskovan Yhdysvaltojen suurlähetystöstä nykyiseen
pestiinsä Helsingin musiikkitalon ravintolatoimen johtajaksi. Palhus kertoi
mielenkiintoisia tarinoita, millaista oli työskennellä 80 -luvun Neuvostoliitossa,
vieraanvallan edustajalla. Kuinka tuoreista raaka-aineista oli lähes aina pulaa
ja Lappeenrantaan tehtiin vähintään kerran kuussa henkilöautolla raaka-aineiden
hakureissu, tai kuinka kalaa sai ainoastaan kokonaisena pakastettuna,
sisuksineen päivineen. Palhus palasikin sopivasti takaisin Suomeen kolme
viikkoa ennen Neuvostoliiton kaatumista ja muodosti legendaariselle ravintola
Saslikille heidän venäläisen konseptinsa.
Virallinen Suomi 100 -logo. Lainattu: http://suomifinland100.fi/ |
Vuodesta 2007 Palhus on toiminut aktiivisesti yhteistyössä
ulkoministeriön kanssa ja hän kouluttaa Suomen suurlähetystöjen
keittiöhenkilökuntaa. Palhus on suunnitellut yhdessä keittiömestari Arto
Rastaan kanssa Suomi 100 -menun, mikä on koulutettu ulkoministeriön kanssa
yhteistyössä suurlähetystöjen kokeille. Täten tänä vuonna ympäri maailmaa saadaan
nauttia yhtenäisestä, Suomen sata vuotisjuhlavuoden menukokonaisuutta. Menu
sisältää suomalaisia alkupaloja ja simaa, graavilohta, vihreää perunasalaattia,
karitsaa, kaura kaalikääryleitä ja britakakkua. Menu edustaa suomalaisuutta ja
mielikuvia puhtaudesta, savusta, metsästä, riistasta, kalastuksesta sekä
kausiruoista.
Luento oli erittäin mielenkiintoinen katsaus
suurlähetystöissä tapahtuvaan työskentelyyn ruoan kautta. Suomi 100 -juhlavuosi
oli koko ajan keskustelun keskiössä ja aiheeseen sai aivan uuden näkökulman.
Nyt onkin kiinnittänyt aivan uudella tavalla huomiota kaikkialla näkyvään Suomi
100 -logoon. Juhlavuoden motto, yhdessä – tillsammans – together, kuvastaa
hyvin sitä mitä nämä luennot edustavat, yhdessä Suomen ravintola-alasta saadaan
monikulttuurinen, mutta omat juurensa tunteva menestyvä toimiala.
Lähteet ja mielenkiintoisia nettisivuja sekä artikkeleita
asiaan liittyen:
http://suomifinland100.fi/
http://formin.fi/public/default.aspx?contentid=349946&contentlan=1&culture=sv-SE
Kommentit
Lähetä kommentti