Hieman lisää Tuusulanjärven pyöräilyreitin ja sen ympäristön ruokapalveluista


Tässä kirjoituksessa pohdin Tuusulanjärven pyöräilyreitin varrella olevien ruokapalveluiden trendejä, hintatasoa ja tuotteiden monipuolisuutta sekä tarjontaa. Tuusulanjärven ruokatarjonta jakaantuu selkeästi kolmeen eri ryhmään: kahvilapalvelut, lounas sekä Á la Carte illallinen. Selkeitä trendejä ei ole alueelta havaittavissa, vaan perinteiset ruokapalvelut ovat suosiossa. Ehkäpä nimenomaan perinteisyys ja kotimainen ruoanlaitto on alueen kantava trendi. Tänä vuonna alueen ravintoloissa näkyy jonkin verran Suomen satavuotis syntymäpäivän kunniaksi tehtyjä menu-kokonaisuuksia ja tuotteita.

Kahvilapalveluita on tarjolla runsaasta kuten Lottakanttiini, kahvila Aulis ja Kallio-Kuninkalan kesäkahvila. Kahviloiden hintataso on mielestäni normaalia suomalaisille kahviloille, jotka sijaitsevat matkailualueella. Kahviloiden valikoima on melko perinteistä pikku suolaista ja makeaa, kahveja ja erilaisia juomia. Toisaalta Lottakanttiini nojaakin koko liikeideansa täysin perinteiseen ruoanlaittoon ja sen nostalgiaan. Tarjolla on paikan päällä leivottuja suolaisia ja makeita kahvilatuotteita kuten kakkuja, korvapuusteja, keksejä ja kotijäätelöä. Kotiin viemiseksi Lottakanttiinista voi myös ostaa siemennäkkileipää, hillokkeita, yrttisekoituksia ja teetä, myös joka perjantai myynnissä on nokkoskauraleipää. Kahvila Aulis on luottaa myös melko tavallisiin suomalaisiin kahvilatuotteisiin, hintatasoltaan kahvilat ovat koko Tuusulanjärven alueella samaa luokkaa. Kahvit ja teet ovat 2-3 euron paikkeilla, limut noin 3 euroa, korvapuustit ja pullat 2-3 euroa, leivokset 4-5 euron luokkaa, sämpylät noin 4 euroa sekä suolaiset piiraat 5-6 euroa. Erikoisuutena tarjolla on myös, Tuusulanjärvellä asuneen, Jean Sibeliuksen nimikko leivos.  Mielestäni hintataso on hyvin kohtuullinen ja hieman edullisempi pääkaupunki seudun vastaaviin verrattaessa. 

Alueella on myös paljon lounastarjontaa kuten Lounaskahvila Tyyni, Ravintola Maneesi sekä Vanhankylän Kartano, kyseiset paikat tarjoavat myös kahvilapalveluita. Kahvila Tyynessä on tarjolla arkisin lounasbuffet, mikä kustantaa 10 euroa ruokailijalta ja tarjolla on aina keitto, liha ja kasvisvaihtoehto, runsaan salaattipöydän ja tuoreen leivän kera. Paikan päältä voi myös ostaa ruokaa mukaan, vaikkapa pyöräretkelle. Ravintola Maneesi toimii ratsastuskeskuksen yhteydessä, kauniissa maalaismaisemassa Lepolassa. Lounasta on tarjolla kahvilassa joka arkipäivä kohtuuhintaan. Maneesi toimii myös tilausravintolana, lisäksi kahvilasta saa päivittäin leivottuja pullia ja raakakakkuja. Alueella toimii myös Vanhankylän kartano, jossa on mahdollista nauttia lounasta, illallista sekä tarjolla on myös kahvilatuotteita. Lounasta tarjoillaan joka arkipäivä ja sen hinta vaihtelee 8 -10,50 euron välillä asiakkaan valitsemasta kokonaisuudesta riippuen. Viikonloppuisin on myös tarjolla 19,50 e maksava runsas brunssi. Kartano tarjoaa myös majoitusmahdollisuudet sekä campingalue ja heillä on rantasauna varattavissa yksityiskäyttöön. Lounas mahdollisuuksia on alueella runsaasti ja ne ovat hintatasoltaan melko edullisia sekä tarjonta on laajaa ja selkeästi alueella halutaan panostaa itse tehtyihin tuotteisiin ja laatuun. 


Illallista tarjoavia ravintoloita löytyy alueelta muutamia, esimerkiksi Krapihovi, Into ja Casa Toscana.  Rantatien varrelta löytyy hotelli Krapi jonka yhteydessä toimivat ravintola Krapihovi sekä kesäravintola Mankeli. Täällä suositaan erityisesti kotimaisia ja sesongin raaka-aineita. Pihapiiristä löytyvät ravintoloiden omat palvaamo, lihanleikkaamo ja leipomo, alueen ja rakennuksen historia näkyvät myös tarjolla olevissa ruokatuotteissa. Hintataso on täällä selkeästi korkeampi ja tuotteet laadukkaita, illalliselle tulee varata pöytä etukäteen. Alkuruoat ovat hinnaltaan noin 11-15 euroa, pääruoat noin 22-31 euroa ja jälkiruoat 12-14 euroa. Krapi juhlistaa myös Suomen satavuotis juhlavuotta Eläköön 100 -vuotias Suomi menulla. Menun kantavana ajatuksena on kotimaisuus ja suomalainen karja. Menun hinta kolmella ruokalajilla on 48 euroa ja kuudella ruokalajilla 69,50 euroa. Menu on kunnianosoitus perinteiselle suomenkarjalle, jolla on pitkä historia alueella. Hotelli Gustavelundin yhteydessä toimiva ravintola Into tarjoilee niin aamiaista, lounasta kuin À la Carte illallista. Ravintolassa käytetään hyviä raaka-aineita ja halutaan panostaa laatuun. Hintataso on hieman korkeahko, mutta mielestäni vielä järkevästi hinnoiteltu. Alkuruoat maksavat 11-14 euroa, pääruoat 21-27 euroa sekä jälkiruoat 6-11 euroa. Tarjolla on kauden aineksia, kotimaista kalaa ja lihaa, ravintolassa yhdistetään suomalaista ja eurooppalaista ruoanlaittoa ja ruokalajeja taidokkaasti.  Ravintola Casa Toscana sijaitsee Hotelli Scandic Järvenpään yhteydessä ja tarjoaa välimerellistä ruokaa. Casa Toscanassa on tarjolla runsaasti erilaisia ruokia eri hintaluokista, täältä löytyy jokaiselle jotakin. Hintaluokka vaihtelee jonkin verran ja alkuruoat maksavat noin 7-14 euroa, pääruuat noin 15-30 euroa sekä jälkiruoat 3-9 euroa. Tarjolla on niin burgeria ja pizzaa, kun Black Angus pihviä ja lohiwokkia. Menusta ei löydy selkeää yhtenäistä linjaa, vaan täällä yhdistellään välimerellisiä makuja, eurooppalaista ruokaa, pikaruokaa ja kotimaista ruokakulttuuria. Tuusulanjärven pyöräilyreitin ympärillä illallista tarjoavat ravintolat ovat pääsääntöisesti hotellien yhteydessä, toki Järvenpään keskustasta, mikä on reitin pohjoispuolella, löytyy enemmänkin ravintoloita sekä pikaruokapaikkoja. Pääasiassa illallistakin pääsee nauttimaan pyöräilyreitin varrella melko monipuolisesti ja erittäin laadukkaasti.

Pyöräilyreitin varrelta löytyy huomattavasti ruokapalveluita, mutta näistä kannattaa ottaa selvää ennen pyöräretken suunnittelua. Opasteita ja mainontaa ruokapalveluista ei ole paljoakaan paikan päällä. Sen sijaan hieman selvittämällä alueelta löytyy niin rustiikkisia kuin fiinimpiäkin illallispaikkoja, kotoisia kahviloita ja loistavia lounaspaikkoja.

Lähteet ja mielenkiintoisia nettisivuja sekä artikkeleita asiaan liittyen:






http://www.kuninkala.fi/ 


Kommentit

Suositut tekstit