Tuusulanjärvelle kehitetty pyöräilypaketti ruokamatkailutuotteena
Nykyään ruoan merkitys elämyksellisessä matkailussa on
suuressa roolissa ja sen painoarvo kasvaa koko ajan. Ruoka tuo matkailijalle
katsauksen paikallisuuteen, alueen tuottajiin sekä tarinoihin, se luo
innostusta ja mielenkiintoa matkailukohteeseen. Ruoka luo parhaimmillaan
matkailun yhteydessä uusia elämyksellisiä kokemuksia, joista jää pysyviä
muistoja. Tämä jos jokin nostaa mielestäni suomalaista ruokakulttuuria, sen
mainetta ja imagoa. Elämyksellisillä ruokamatkailutuotteilla saadaan lisättyä
suomalaisen matkailun houkuttelevuutta niin kotimaisille, kun
ulkomaalaisillekin matkailijoille.
Olen suunnitellut Tuusulanjärven pyöräilyreitille
ruokamatkailupaketin. Suunnittelussa otin erityisesti huomioon tuotteen
uutuusarvo, samankaltaista tuotetta ei ole tällä hetkellä tarjolla. Tuotepaketti
pitää sisällään paikallisuutta, lähiruokaa, tarinoita ja paketti yhdistää
matkailu -ja ruokapalveluiden yrittäjiä sekä osallistuttaa asiakkaita mukaan
toimintaan. Olen aiemmissa päivityksissä käsitellyt Tuusulanjärven
pyöräilyreitin ruokapalveluita sekä kartoittanut laajemmin alueen
matkailupalveluita, näiden selvittämisen yhteydessä huomasin alueella olevan
tarvetta matkailutuotteelle jossa yhdistyvät elämyksellisyys, lähiruoka ja
pyöräily. Kohderyhmäksi valikoitui aasialaiset turistit, erityisesti
pienryhmät. Kohderyhmä valittiin eritoten Tuusulanjärven kauniin luonnon sekä
kulttuurihistoriallisesti merkittävän perimän vuoksi.
Suunniteltu ruokamatkailutuote on elämyksellinen
pyöräilyretki Tuusulanjärvellä. Ruokamatkailupakettiin kuuluu yöpyminen hotelli
Gustavelundissa, pyöräilyretki Tuusulanjärven kulttuuriympäristössä, ruokailu
paikallisen kotona, vierailu hyötypuutarhassa, tutustumista Halosenniemeen sekä
Ainolaan, ruoanlaittoa kokin kanssa avotulella sekä saunomista. Pakettiin on
yhdistetty Tuusulanjärven paras anti ja ulkomainen vierailija saa ikimuistoisen
kokemuksen suomalaisessa kulttuurimaisemassa. Matkailupaketin aikana ryhmän
mukana on koko ajan kielitaitoinen opas, joka ohjaa, kertoo ja perehdyttää
matkailijoita.
Pyöräilyretken eteneminen:
Milloin
|
Missä
|
Mitä
|
12:00
|
Hotelli Gustavelund
|
Saapuminen ryhmäkuljetuksella majoituspaikkaan.
|
13:00
|
Hotelli Gustavelund
|
Pyöräretken aloitus, varusteet ja pyörät valmiina odottamassa oppaan
kanssa. Tästä alkaa 1. osuus pyöräilyä, n. 4km.
|
13:30
|
Halosenniemi
|
Tutustuminen Pekka Halosen taiteilijakotiin sekä
hyötypuutarhaan.
|
14:30
|
Paikallinen kesähuvila
|
Lounas paikallisessa kodissa, tarjoillaan seisovasta pöydästä. Minkä
jälkeen 2. pyöräilyosuus, n. 2km.
|
15:30
|
Ainola
|
Vierailu Ainolaan ja tutustuminen Jean Sibeliuksen
elämään ja musiikkiin. Minkä jälkeen 3. pyöräilyosuus
|
17:00
|
Hotelli Gustavelund
|
Takaisin hotellilla
|
17:30
|
Hotelli Gustavelund, ranta
|
Ruoanlaittoa kokin kanssa avotulella Suomi 100
-menun hengessä + ruokailu ja seurustelua
|
20:30
|
Hotelli Gustavelund, rantasauna
|
Sauna kuumana, järvessä uimista, makkaran grillausta ja illasta
nauttimista
|
8:00
|
Hotelli Gustavelund
|
Aamupala + vapaa-aikaa
|
11:00
|
Hotelli Gustavelund
|
bussikuljetus Helsinkiin
|
Matkailijat saapuvat aluksi yhteiskuljetuksella hotelli
Gustavelundiin, jossa heillä on hieman aikaa suunnistaa omaan huoneeseensa ja
vaihtaa tarvittaessa vaatetustaan. Tämän jälkeen hotellin pihalle kokoonnutaan
käymään päivän ohjelma läpi sekä valitsemaan mieleiset polkupyörät ja muut
varusteet kuten pyöräilykypärät. Kielitaitoinen opas on tästä hetkestä lähtien asiakkaiden
kanssa koko päivän. Hotellilta aloitetaan ensimmäinen pyöräilyetappi kohti
Halosenniemeä, matkaa kertyy noin neljä kilometriä ja aikaa on varattu rentoon
pyöräilyyn puoli tuntia. Perille saavuttuaan ryhmä tutustuu Pekka Halosen
taiteilijakotiin sekä pihapiirissä olevaan puutarhaan, jossa kasvatetaan niin
koriste -kuin hyötykasvejakin. Tämän jälkeen ryhmä siirtyy läheiseen huvilaan,
jossa he pääsevät tutustumaan paikalliseen elämään Tuusulanjärvellä. Paikan
päällä odottaa katettuna matkailijoille lounasta perinteisestä suomalaisesta kahvipöydästä.
Tarjolla on esimerkiksi karjalanpiirakoita, munavoita, voileipäkakkua,
graavilohta ja uusia perunoita, salaattia sekä jälkiruoaksi mustikkapiirakkaa.
Matkailijat pääsevät kokemaan aitoa suomalaista ruokailua paikalliseen kotiin
asukkaiden kanssa.
Ruokailun jälkeen alkaa seuraava muutaman kilometrin
pyöräilyosuus kohti Ainolaa. Ainolassa pääsee tutustumaan Aino ja Jean Sibeliuksen
elämään ja musiikkiin. Ainolan pihapiirissä on myös kunnostettu puutarha mihin
voi halutessaan tutustua. Ainolan jälkeen alkaa viimeinen noin viiden
kilometrin pyöräilyosuus takaisin hotellille. Hotellilla on hetki vapaata
tekemistä ja esimerkiksi käydä vaihtamassa vaatteet ja lepäämässä. Puoli
kuudelta hotellin rannalla tullaan valmistamaan asiakkaiden kanssa avotulella
ruokaa. Asiakkaat pääsevät osallistumaan itse ruoanlaittoon ja tehdyt ruoat
myötäilevät Gustavelundin Suomi 100 vuotta -menua. Kaikki raaka-aineet ovat
lähiruokaa ja osa jopa aiemmin vierailluista hyötypuutarhoista. Kokkailun
jälkeen vuorossa on ruokailu hyvien juomien kanssa, maisemasta nauttimista ja
seurustelua.
Gustavelundin Suomi 100 -menun lihapääruoka. Kuva lainattu: https://www.gustavelund.fi/fi/ravintolat/ryhmamenut |
Illalla matkailijoille lämmitetään vielä rantasauna ja
heillä on mahdollisuus päästä saunomaan sekä uimaan Tuusulanjärveen. Tarjolla
on myös grillimakkaraa ja muurinpohjalettuja niitä haluaville. Tämän jälkeen
päivn elämykset on koettu ja vierailla on aikaa seurusteluun ja illasta
nauttimiseen. Seuraavana aamuna on tarjolla perinteinen Gustavelundin hotellin
aamupala ja vapaata aikaa matkailijoilla. Aamupäivästä lähtee ryhmäkuljetus
takaisin Helsinkiin. Matkailupaketin sisältö on monipuolinen ja se nivoo yhteen
pyöräilyn, kulttuurin, luonnon ja ruoan. Paketin ympärille pystytään luomaan
niin yksi isompi tarina suomalaisesta kulttuurista ja ruokailusta, kun
syventämään sitä myös pienemmällä ja yksityiskohtaisemmalla tarinankerronnalla
vierailtavissa kohteissa.
Mietin ruokamatkailupaketin hinnoitteluksi noin 200-300e
yöpymisineen ja ruokineen kokonaisuudessaan henkilöä kohden. Kuitenkin tarkempi
hinnoittelu ja aikataulun tekeminen jätetään paikallisten yrittäjien
harkintaan. Ajatuksena olisi, että matkailupaketti saataisiin myyntiin useisiin
eri lähteisiin, niin visit Finlandille kuin matkatoimistoille ja suoraan netistä
ostettavaksi. Toivottavasti vastaavaa ruokamatkailua tulee jatkossa näkymään
Tuusulanjärvellä!
Lähteet ja mielenkiintoisia nettisivuja sekä artikkeleita asiaan
liittyen:
http://www.halosenniemi.fi/sivu.tmpl?sivu_id=140;sid=140
http://www.halosenniemi.fi/
http://www.ainola.fi/ainola_kotina.php
https://www.gustavelund.fi/fi
Kommentit
Lähetä kommentti