Tuusulanjärvelle kehitetty pyöräilypaketti ruokamatkailutuotteena



Nykyään ruoan merkitys elämyksellisessä matkailussa on suuressa roolissa ja sen painoarvo kasvaa koko ajan. Ruoka tuo matkailijalle katsauksen paikallisuuteen, alueen tuottajiin sekä tarinoihin, se luo innostusta ja mielenkiintoa matkailukohteeseen. Ruoka luo parhaimmillaan matkailun yhteydessä uusia elämyksellisiä kokemuksia, joista jää pysyviä muistoja. Tämä jos jokin nostaa mielestäni suomalaista ruokakulttuuria, sen mainetta ja imagoa. Elämyksellisillä ruokamatkailutuotteilla saadaan lisättyä suomalaisen matkailun houkuttelevuutta niin kotimaisille, kun ulkomaalaisillekin matkailijoille.

Olen suunnitellut Tuusulanjärven pyöräilyreitille ruokamatkailupaketin. Suunnittelussa otin erityisesti huomioon tuotteen uutuusarvo, samankaltaista tuotetta ei ole tällä hetkellä tarjolla. Tuotepaketti pitää sisällään paikallisuutta, lähiruokaa, tarinoita ja paketti yhdistää matkailu -ja ruokapalveluiden yrittäjiä sekä osallistuttaa asiakkaita mukaan toimintaan. Olen aiemmissa päivityksissä käsitellyt Tuusulanjärven pyöräilyreitin ruokapalveluita sekä kartoittanut laajemmin alueen matkailupalveluita, näiden selvittämisen yhteydessä huomasin alueella olevan tarvetta matkailutuotteelle jossa yhdistyvät elämyksellisyys, lähiruoka ja pyöräily. Kohderyhmäksi valikoitui aasialaiset turistit, erityisesti pienryhmät. Kohderyhmä valittiin eritoten Tuusulanjärven kauniin luonnon sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävän perimän vuoksi. 

Suunniteltu ruokamatkailutuote on elämyksellinen pyöräilyretki Tuusulanjärvellä. Ruokamatkailupakettiin kuuluu yöpyminen hotelli Gustavelundissa, pyöräilyretki Tuusulanjärven kulttuuriympäristössä, ruokailu paikallisen kotona, vierailu hyötypuutarhassa, tutustumista Halosenniemeen sekä Ainolaan, ruoanlaittoa kokin kanssa avotulella sekä saunomista. Pakettiin on yhdistetty Tuusulanjärven paras anti ja ulkomainen vierailija saa ikimuistoisen kokemuksen suomalaisessa kulttuurimaisemassa. Matkailupaketin aikana ryhmän mukana on koko ajan kielitaitoinen opas, joka ohjaa, kertoo ja perehdyttää matkailijoita.

Pyöräilyretken eteneminen:

Milloin
Missä
Mitä
12:00
Hotelli Gustavelund
Saapuminen ryhmäkuljetuksella majoituspaikkaan.
13:00
Hotelli Gustavelund
Pyöräretken aloitus, varusteet ja pyörät valmiina odottamassa oppaan kanssa. Tästä alkaa 1. osuus pyöräilyä, n. 4km.
13:30
Halosenniemi
Tutustuminen Pekka Halosen taiteilijakotiin sekä hyötypuutarhaan.
14:30
Paikallinen kesähuvila
Lounas paikallisessa kodissa, tarjoillaan seisovasta pöydästä. Minkä jälkeen 2. pyöräilyosuus, n. 2km.
15:30
Ainola
Vierailu Ainolaan ja tutustuminen Jean Sibeliuksen elämään ja musiikkiin. Minkä jälkeen 3. pyöräilyosuus
17:00
Hotelli Gustavelund
Takaisin hotellilla
17:30
Hotelli Gustavelund, ranta
Ruoanlaittoa kokin kanssa avotulella Suomi 100 -menun hengessä + ruokailu ja seurustelua
20:30
Hotelli Gustavelund, rantasauna
Sauna kuumana, järvessä uimista, makkaran grillausta ja illasta nauttimista
8:00
Hotelli Gustavelund
Aamupala + vapaa-aikaa
11:00
Hotelli Gustavelund
bussikuljetus Helsinkiin


Matkailijat saapuvat aluksi yhteiskuljetuksella hotelli Gustavelundiin, jossa heillä on hieman aikaa suunnistaa omaan huoneeseensa ja vaihtaa tarvittaessa vaatetustaan. Tämän jälkeen hotellin pihalle kokoonnutaan käymään päivän ohjelma läpi sekä valitsemaan mieleiset polkupyörät ja muut varusteet kuten pyöräilykypärät. Kielitaitoinen opas on tästä hetkestä lähtien asiakkaiden kanssa koko päivän. Hotellilta aloitetaan ensimmäinen pyöräilyetappi kohti Halosenniemeä, matkaa kertyy noin neljä kilometriä ja aikaa on varattu rentoon pyöräilyyn puoli tuntia. Perille saavuttuaan ryhmä tutustuu Pekka Halosen taiteilijakotiin sekä pihapiirissä olevaan puutarhaan, jossa kasvatetaan niin koriste -kuin hyötykasvejakin. Tämän jälkeen ryhmä siirtyy läheiseen huvilaan, jossa he pääsevät tutustumaan paikalliseen elämään Tuusulanjärvellä. Paikan päällä odottaa katettuna matkailijoille lounasta perinteisestä suomalaisesta kahvipöydästä. Tarjolla on esimerkiksi karjalanpiirakoita, munavoita, voileipäkakkua, graavilohta ja uusia perunoita, salaattia sekä jälkiruoaksi mustikkapiirakkaa. Matkailijat pääsevät kokemaan aitoa suomalaista ruokailua paikalliseen kotiin asukkaiden kanssa. 

Ruokailun jälkeen alkaa seuraava muutaman kilometrin pyöräilyosuus kohti Ainolaa. Ainolassa pääsee tutustumaan Aino ja Jean Sibeliuksen elämään ja musiikkiin. Ainolan pihapiirissä on myös kunnostettu puutarha mihin voi halutessaan tutustua. Ainolan jälkeen alkaa viimeinen noin viiden kilometrin pyöräilyosuus takaisin hotellille. Hotellilla on hetki vapaata tekemistä ja esimerkiksi käydä vaihtamassa vaatteet ja lepäämässä. Puoli kuudelta hotellin rannalla tullaan valmistamaan asiakkaiden kanssa avotulella ruokaa. Asiakkaat pääsevät osallistumaan itse ruoanlaittoon ja tehdyt ruoat myötäilevät Gustavelundin Suomi 100 vuotta -menua. Kaikki raaka-aineet ovat lähiruokaa ja osa jopa aiemmin vierailluista hyötypuutarhoista. Kokkailun jälkeen vuorossa on ruokailu hyvien juomien kanssa, maisemasta nauttimista ja seurustelua. 

Gustavelundin Suomi 100 -menun lihapääruoka.
Kuva lainattu: https://www.gustavelund.fi/fi/ravintolat/ryhmamenut
Illalla matkailijoille lämmitetään vielä rantasauna ja heillä on mahdollisuus päästä saunomaan sekä uimaan Tuusulanjärveen. Tarjolla on myös grillimakkaraa ja muurinpohjalettuja niitä haluaville. Tämän jälkeen päivn elämykset on koettu ja vierailla on aikaa seurusteluun ja illasta nauttimiseen. Seuraavana aamuna on tarjolla perinteinen Gustavelundin hotellin aamupala ja vapaata aikaa matkailijoilla. Aamupäivästä lähtee ryhmäkuljetus takaisin Helsinkiin. Matkailupaketin sisältö on monipuolinen ja se nivoo yhteen pyöräilyn, kulttuurin, luonnon ja ruoan. Paketin ympärille pystytään luomaan niin yksi isompi tarina suomalaisesta kulttuurista ja ruokailusta, kun syventämään sitä myös pienemmällä ja yksityiskohtaisemmalla tarinankerronnalla vierailtavissa kohteissa.

Mietin ruokamatkailupaketin hinnoitteluksi noin 200-300e yöpymisineen ja ruokineen kokonaisuudessaan henkilöä kohden. Kuitenkin tarkempi hinnoittelu ja aikataulun tekeminen jätetään paikallisten yrittäjien harkintaan. Ajatuksena olisi, että matkailupaketti saataisiin myyntiin useisiin eri lähteisiin, niin visit Finlandille kuin matkatoimistoille ja suoraan netistä ostettavaksi. Toivottavasti vastaavaa ruokamatkailua tulee jatkossa näkymään Tuusulanjärvellä!

Lähteet ja mielenkiintoisia nettisivuja sekä artikkeleita asiaan liittyen:

http://www.halosenniemi.fi/sivu.tmpl?sivu_id=140;sid=140

http://www.halosenniemi.fi/

http://www.ainola.fi/ainola_kotina.php

https://www.gustavelund.fi/fi

Kommentit

Suositut tekstit