Tuusulanjärven alueen ohjelmapalvelut ja ruokaelämykset



Elämyksiä ja erilaisia palveluita löytyy kyllä Tuusulanjärveltä, sen sijaan ennalta suunniteltuja ruokaelämyksiä matkailijoille ei ole ainakaan korostetusti esillä. Kahvila -ja ravintolatarjonta on runsasta Tuusulan ja Järvenpään välisellä Rantatiellä. Pääasiallinen myyntisesonki sijoittuu kesäaikaan, osa palveluista on toki auki läpi vuoden. 

Tänä vuonna Krapin Riiheen on tullut uutena ohjelmanumerona escape room eli pakohuonepeli, mikä on erinomaista ajanvietettä pienelle seurueelle. Pelin ideana on ratkoa arvoituksia ja päästä aikarajoituksen sisällä ”pakenemaan” huoneesta. Alueella on myös escape car, mikä toimii samalla periaatteella mutta pakopaikkana toimii henkilöauto. Näihin ohjelmanumeroihin ei ole yhdistetty ruokaa millään lailla, enkä oikeastaan näe sille mitään tarvettakaan. 

Etsin alueen nettisivuilta tietoa tarjolla olevista ohjelmapalveluista ja ruokaelämyksistä. Kaikkein näkyvimmin esillä on tietysti Tuusulanjärven pyöräilyreitti, joka kiertää järven ja on pituudeltaan noin 25km. Pyöräilyreitistä löytyy tietoa useasta eri lähteestä kuten Outdoors Finlandin sivuilta. Mielenkiintoisia ehdotuksia pyöräilyyn löytyy visit Tuusulanjärven sivuilta, joilla on tarjolla opastettuja kävely -ja pyöräilyretkiä. Suurin osa retkistä on tällä hetkellä kehityksen alla ja ne pyritään saamaan toimintaan jo tänä kesänä. Tällä hetkellä tarjolla on ainakin kävelyretki suomalaisuuden lähteille, jossa tutustutaan alueella vaikuttaneisiin kultakauden taiteilijoihin. Retki päättyy museo Ainolaan, minkä yhteydessä on myös Cafe Aulis jossa voi palkita retken päätteeksi itsensä. Toivoisin että kehitteillä oleviin kävely -ja pyöräilyretkiin yhdistetään myös ruoka, jolloin retkestä saataisiin kokonaisvaltaisempi elämys. 

Alueella toimivat useat museot sekä taiteilijakodit, tarjoavat pääasiassa perinteisiä museovierailuja. Toki juuri nämä kulttuuritekijät houkuttelevatkin suuren osan matkailijoista Tuusulanjärvelle. Toki museot ovat myös alkaneet järjestämään ohjelmanumeroita perinteisen tarjonnan rinnalle, tarjolla on niin musiikki ja tanssi esityksiä, kun puutarhakierroksia. Tuusulajärven huviloiden pihapiireissä oli aina 1940- luvuille saakka kukoistavat niin hyöty -kun koristepuutarhat. Nykyään näitä on entisöity ja avattu vierailuja varten. Ainolassa järjestetäänkin puutarhakierroksia, joissa pääsee tutustumaan Aino Sibeliuksen suunnittelemaan puutarhaan sekä perinteisiin hyöty -ja koristekasveihin. Mielestäni näissä puutarhoissa olisi paljon enemmänkin potentiaalia. Ainakin itselle elämyksellinen puutarharetki Tuusulanjärvellä olisi erittäin mieluinen. Jos puutarhaan tutustumiseen vielä yhdistettäisiin, raaka-aineiden poiminta ja ruoan valmistus vaikkapa avotulella Tuusulanjärven rannassa aiemmin poimituista raaka-aineista olisi tämä hieno ja uusi kokemus. 

Viime kesän marjoja, todellista Wild foodia
Hyötypuutarhojen lisäksi Tuusulanjärven alueella voisi hyödyntää enemmän ”Wild Foodia” eli villiruokaa. Voisin kuvitella kuinka hienolta aasialaisista turisteista tuntuisi käydä oppaan kanssa, mato-ongella, poimimassa mustikoita ja valmistaa itse kokin kanssa suomalainen illallinen. Toki tässäkin yhteydessä hyötypuutarhat kannattaisi ottaa käyttöön. 

Nettisivujen mukaan ainakin Cafe Aulis on mukana Suomen 100 vuotta hankkeessa, Suomi 100 -menulla. Menu on keittiömestareiden Kim Palhusen ja Arto Rastaksen käsialaa ja se edustaa raaka-aineiltaa ja annoksiltaan puhdasta suomea. Uskoisin että muidenkin alueen yrittäjien liittyminen Suomi 100 -hankkeeseen voisi lisätä alueen näkyvyyttä. Tulen myöhemmin vielä kirjoittamaan lisää Kim Palhuksen pitämästä luennosta ja sekä Suomi 100 -hankkeen yhdistämisestä ruokaan. 

Tuusulanjärveltä löytyy ohjelmaa pikaisesta museokäynnistä koko päivän kestävään retkeen. Ruokapalveluitakin löytyy suhteellisen paljon. Kuitenkin toivoisin jatkossa alueelta enemmän palveluita, joissa näitä kumpaakin yhdistettäisiin enemmän. Elämykset ruoan parissa luovat ainutlaatuisia muistoja ja tätä tulisi mielestäni tarjota enemmän Tuusulanjärvellä.



Lähteet ja mielenkiintoisia nettisivuja sekä artikkeleita asiaan liittyen:

Kommentit

Suositut tekstit