Tuusulanjärvi ruokamatkailualueena



Seuraavaksi ajattelin tutustua hieman Tuusulanjärven ympäristöön, sitä kiertävään pyöräreittiin ja tarjolla oleviin ruokapalveluihin. Itselleni Tuusulanjärvi ja sen ympäristö on tullut tutuksi lähinnä Järvenpään puolella sijaitsevasta rantapuistosta, jossa vietimme lapsena aikaa perheen sekä ystävien kesken. Muistan toki myös Lottamuseon kahvilan ja sen loistavat korvapuustit. Olen myös vieraillut vuosia sitten Sibeliuksen taiteilijakodissa Ainolassa. Lottamuseon korvapuustien lisäksi minulla ei ole muuta kokemusta alueen ruokapalveluista. 

Tuusulanjärvi sijaitsee Uudellamaalla Tuusulan ja Jävenpään alueella. Tuusulanjärvellä on pitkät vaikutukset alueen kulttuurihistoriassa, alueen upeat maisemat ovat aina innoittaneet taiteilijoita. Järven ympärillä sijaitseekin niin Pekka Halosen ateljee Halosenniemi, Jean Sibeliuksen taiteilijakoti Ainola, kun Aleksis Kiven kuolin mökki. Tuusulanjärven ympärillä kulkee nykyään noin 25 km pitkä pyöräilyreitti, mikä soveltuu helppoutensa puolesta kaiken tasoisille pyöräilijöille. Alueella on jonkin verran kahvila, ravintola, hotelli ja museo toimintaa ja alueen yrittäjät haluaisivatkin kehittää pyöräilyreitin palveluita ja täten edistää matkailua alueella. 

Tuusulanjärvi. Kuva Amanda Lehtola, lainattu SuomiFinland100.fi sivustolta.

Ruokapalveluita löytyykin järven ympäriltä melko runsaasti, mutta ne ovat keskittyneet pitkälti Järvenpään keskustaan, Tuusulan rantatien ja Kirkkotien varrelle sekä Vanhankylänniemen alueelle. Järven Tuusulan alueen länsipuolella ei ole juuri mitään palveluita ja sinne suuntautuvalle retkelle suosittelenkin varaamaan omat eväät.  Tarkemmat kuvaukset ja aukioloajat kahvila -ja ravintola tarjonnasta löytyvät visittuusulanjarvi.fi nettisivuilta sekä muilta alueen toimijoiden kotisivuilta. Alla kuitenkin itseäni kiinnostavia kohteita ja niiden kuvauksia.


1. Neulekahvila lentävä lapanen: paikallinen kulmakonditoria mikä yhdistää neulontaa ja kahvilatoimintaa onnistuneesti. Hyvin suosittu paikallisten keskuudessa.
2. Ravintola Casa Toscana: toimii hotelli Scandic Järvenpään yhteydessä ja tarjoilee välimerellistä ruokaa.
3. Lounaskahvila Tyyni: tarjolla lounasbuffetti, kahvilatuotteita ja erikoiskahveja. Mahdollista ostaa myös ruokaa mukaan.
4. Ravintola Maneesi: toimii ratsastuskeskuksen yhteydessä. Tarjolla lounasta ja kahvilatuotteita.
5. Kahvila Aulis: museo Ainolan yhteydessä oleva perinteinen kahvila.
6. Kallio-Kuninkalan kesäkahvila: Sibelius-Akatemian musiikkikeskuksen yhteydessä oleva kesäkahvila.
7. Majatalo Onnela: kahvila avoinna ympärivuoden, toimii myös tilausravintolana.
8. Lottakanttiini: Lottamuseon yhteydessä toimiva kahvila. Tarjolla lounasta, kahvilatuotteita sekä erilaisia juomia. Laaja ja perinteinen valikoima.
9. Ravintola Krapi ja kesäravintola Mankeli: sijaitsevat hotelli Krapin yhteydessä. Suomalaista hyvätasoista ruokaa. Päivittäin aamiainen, lounas ja illallinen.
10. Ravintola Into: sijaitsee hotelli Gustavelundissa. Tarjolla aamiaista, lounasta ja illallinen.
11. Härmän Rati: tarjolla lounasta ja halutessa mahdollisuus juhlapalveluihin.
12. Vanhankylän Kartano: tarjolla lounasta, illallista ja kahvilapalveluita.
13. Coffee House Järvenpää: toimii osana isompaa ketjua ja keskittyy perinteiseen kahvila toimintaan.








































Ruokapalveluita on siis tarjolla alueella melko runsaasti, tosi suuri osa näistä keskittyy kesäajalle. Mielenkiintoisimpia kohteita kahviloista mielestäni on Neulekahvila sekä Lottakanttiini, joista kummastakin saa itse valmistettuja suolaisia ja makeita kahvilatuotteita. Lounasta alueelta saa arkipäivisin useammastakin paikasta ja varmasti ratsastuskeskuksen yhteydessä toimiva Maneesi on miljööltään mielenkiintoinen ja kaunis. Ala carte illallista varten kannattaa suunnata Ravintola Intoon tai Ravintola Krapiin, mitkä ovat kummatkin tunnettuja korkeasta laadustaan ja suosiostaan paikallisten kesken.

Mielestäni pyöräilyreitin kävijöitä ajatellen alueelta puuttuu nopeita ja helppoja ruokailumahdollisuuksia. Mielestäni alue kaipaisi jonkinlaista nykyaikaisempaa otetta ja olemassa olevien palveluiden rinnalle, esimerkiksi kesällä toimivaa ruokarekkaa, josta saisi vaikkapa täytettyjä leipiä ja muuta helposti paikalla syötäviä herkkuja. Kokonaisuudessaan alueelta kumminkin löytyy paljon palveluita ja pientä kehittämistyötä tekemällä alueelle saadaan varmasti houkuteltua lisää kävijöitä! 

Lähteet ja mielenkiintoisia nettisivuja sekä artikkeleita asiaan liittyen:

http://www.visittuusulanjarvi.fi/

http://www.outdoorsfinland.fi/reitti/jarvenpaa-tuusula-tuusulanjarven-ymparipyoraily-25km/

http://suomifinland100.fi/project/tuusulanjarvi-ilmio-jarvenpaa-ja-tuusula-yhdessa/

http://www.visitfinland.com/culture/

Kommentit

Suositut tekstit